Cum să formulezi introducerea și instrucțiunile unui sondaj de opinie

Includerea unei introduceri și a instrucțiunilor în cadrul unui sondaj de opinie sunt la fel de importante precum proiectarea și formularea întrebărilor. Este posibil ca unii respondenți să decidă să nu participe la un sondajul din cauză că nu le-au fost oferite informații clare legate de scopul sondajului, de colectarea datelor sau de instrucțiunile de completare. Astfel, este recomandat ca sondajul să înceapă cu o introducere și cu instrucțiuni.

Introducerea este o descriere scurtă care trebuie să conțină următoarele informații:

  • Scopul studiului.
  • Cine realizează studiul? Informațiile de contact ar trebui să fie adăugate întotdeauna pentru ca respondenții să poată contacta pe cineva dacă au întrebări suplimentare sau probleme.
  • Cum vor fi afectați respondenții? Dacă există vreo recompensă în urma participării la studiu, acest lucru trebuie menționat la început. Acesta va fi un motiv în plus de participare.
  • Confidențialitatea și utilizarea informațiilor colectate? De fiecare dată când într-un studiu sunt incluse întrebări personale precum cele demografice, confidențialitatea respondenților trebuie garantată. Dacă acest lucru este omis, un număr mare de respondenți vor refuza să participe la studiu.  
  • Cât timp necesită completarea sondajului de opinie?

Spre exemplu, dacă aruncăm o privire la modelul sondajului de opinie “Satisfacția clienților unui restaurant”, introducerea acestuia ar trebuie să fie următoarea:

Vă mulțumim pentru participarea la studiul pentru restaurantul X! Opinia dumneavoastră este extrem de importantă pentru noi și ne va ajuta să îmbunătățim calitatea serviciilor pe care le oferim.

Completarea sondajului de opinie va dura aproximativ 10 minute. Informațiile oferite vor fi complet anonime. După completarea sondajului veți primi automat un email cu un voucher de reducere de 50% pentru o cină în doi.

Dacă întâmpinați probleme sau aveți întrebări în legătură cu completarea sondajului, ne puteți contacta la:

Tel: 0888888888

Email: [email protected]

Instrucțiunile unui sondaj trebuie să includă o scurtă descriere despre cum se completează sondajul alături de un ghid de asistență la sfârșitul acestuia. Dacă studiul este mult mai specific și necesită ca respondenții să fie instruiți sau pregătiți înaintea studiului, acest lucru ar trebui să fie inclus în instrucțiuni. De exemplu, în cazul unui sondaj tip recenzie pentru o aplicație pe mobil, studiul va fi valid doar dacă respondenții au folosit această aplicație în trecut. Astfel, instrucțiunile sondajului pot include și modalități de folosire ale aplicației. Dacă este nevoie de instrucțiuni mult mai specifice și în detaliu, paragraful introductiv al sondajului precum și instrucțiunile pot fi plasate la început, pe pagini separate, pentru a evita aglomerarea textului pe o singură pagină.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *