Monthly Archives: December 2020

Cum să formulezi introducerea și instrucțiunile unui sondaj de opinie

Includerea unei introduceri și a instrucțiunilor în cadrul unui sondaj de opinie sunt la fel de importante precum proiectarea și formularea întrebărilor. Este posibil ca unii respondenți să decidă să nu participe la un sondajul din cauză că nu le-au fost oferite informații clare legate de scopul sondajului, de colectarea datelor sau de instrucțiunile de completare. Astfel, este recomandat ca sondajul să înceapă cu o introducere și cu instrucțiuni.

Introducerea este o descriere scurtă care trebuie să conțină următoarele informații:

  • Scopul studiului.
  • Cine realizează studiul? Informațiile de contact ar trebui să fie adăugate întotdeauna pentru ca respondenții să poată contacta pe cineva dacă au întrebări suplimentare sau probleme.
  • Cum vor fi afectați respondenții? Dacă există vreo recompensă în urma participării la studiu, acest lucru trebuie menționat la început. Acesta va fi un motiv în plus de participare.
  • Confidențialitatea și utilizarea informațiilor colectate? De fiecare dată când într-un studiu sunt incluse întrebări personale precum cele demografice, confidențialitatea respondenților trebuie garantată. Dacă acest lucru este omis, un număr mare de respondenți vor refuza să participe la studiu.  
  • Cât timp necesită completarea sondajului de opinie?

Spre exemplu, dacă aruncăm o privire la modelul sondajului de opinie “Satisfacția clienților unui restaurant”, introducerea acestuia ar trebuie să fie următoarea:

Vă mulțumim pentru participarea la studiul pentru restaurantul X! Opinia dumneavoastră este extrem de importantă pentru noi și ne va ajuta să îmbunătățim calitatea serviciilor pe care le oferim.

Completarea sondajului de opinie va dura aproximativ 10 minute. Informațiile oferite vor fi complet anonime. După completarea sondajului veți primi automat un email cu un voucher de reducere de 50% pentru o cină în doi.

Dacă întâmpinați probleme sau aveți întrebări în legătură cu completarea sondajului, ne puteți contacta la:

Tel: 0888888888

Email: [email protected]

Instrucțiunile unui sondaj trebuie să includă o scurtă descriere despre cum se completează sondajul alături de un ghid de asistență la sfârșitul acestuia. Dacă studiul este mult mai specific și necesită ca respondenții să fie instruiți sau pregătiți înaintea studiului, acest lucru ar trebui să fie inclus în instrucțiuni. De exemplu, în cazul unui sondaj tip recenzie pentru o aplicație pe mobil, studiul va fi valid doar dacă respondenții au folosit această aplicație în trecut. Astfel, instrucțiunile sondajului pot include și modalități de folosire ale aplicației. Dacă este nevoie de instrucțiuni mult mai specifice și în detaliu, paragraful introductiv al sondajului precum și instrucțiunile pot fi plasate la început, pe pagini separate, pentru a evita aglomerarea textului pe o singură pagină.

Primii pași: când se folosesc întrebările deschise și când se folosesc întrebările închise

Când se efectuează un studiu, ambele tipuri de întrebări – deschise și închise – au avantajele și dezavantajele lor. În funcție de obiectiv, de particularitățile pieței, de audiență sau grup, precum și de caracteristicile studiului, cercerătorii pot folosi oricare dintre tipuri, însă se cere o balanță între toți factorii importanți. Informațiile trebuie să fie convenabil de prelucrat și analizat din punct de vedere statistic. Este necesar ca acestea să fie adevărate și corecte. În același timp, trebuie să ofere respondenților destulă libertate să își exprime opinia.

Cum poate, astfel, o persoană să aleagă modul cel mai potrivit de a pune o întrebare pentru a obține o balanță ideală?

Când se folosesc întrebările de tip închis? 

Întrebările de tip închis sunt concepute pentru a crea date ce se pot măsura. Acest lucru este important pentru relevanța statistică a rezultatelor studiului.

Informațiile adunate prin întrebările de tip închis oferă posibilitatea cercetătorilor să sorteze datele și să observe cât de mult depind întrebările una de cealaltă.

Prin structura întrebărilor de tip închis, Survey.ro, precum și multe alte website-uri care se ocupă cu cercetarea pe internet, permit aplicarea unui mecanism analitic foarte puternic care evidențiază tipare în structura datelor colectate. Graficele precum diagramele cu bare și cele cu structură radială, clasificările și contribuția fiecărei valori dintr-un total sunt făcute posibile tocmai din cauza faptului că răspunsurile au același format și sunt adecvate pentru procesare.

Întrebările de tip închis sunt cel mai des folosite pentru a obține date demografice. Aceasta este o ilustrare potrivită a aplicării structurii. Să presupunem că proprietarul unui website în domeniul sănătății consideră că există anumite tipuri de oameni care sunt predispuși să îi acceseze platforma online. Acesta realizează un sondaj cu întrebări de tip închis legate de sex, vârstă și statutul profesional pentru a descoperi ce tip de persoane îi vizitează website-ul. Astfel, proprietarul poate identifica profilul vizitatorilor tipici datorită acestei metode de a colecta informații. Acesta poate vedea, de exemplu, că majoritatea vizitatorilor sunt femei cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, în principal din clasa muncitoare și cu o situație financiară bună. În acest fel, proprietarul își poate face un plan cu privire la tipul de produse pe care poate pune accentul în cadrul platformei sale de vânzări online.

Când se folosesc întrebările de tip deschis?

Întrebările de tip deschis oferă informații calitative. Defapt, acestea oferă oportunitatea cercetătorului de a avea o privire de ansamblu asupra unui anumit subiect despre care el însuși nu știe foarte multe lucruri. Acest tip de date nu este adecvat pentru procesare datorită faptului că este lipsit de statistici, caracteristică a întrebărilor de tip închis.

Cu toate acestea, întrebările deschise sunt folositoare în numeroase cazuri:

1) Interviuri cu experți. Acesta este un interviu tipic pe care îl vedem mereu la jurnaliști. Aceștia pun întrebări și oferă libertatea celui intervievat de a răspunde liber, neconstrâns de timp sau mod de exprimare.

2) Un studiu pe un anumit grup de participanți. Întrebările de tip deschis pot fi folositoare când se fac cercetări în cadrul unei comunități restrânse de oameni, mai ales atunci când nu este nevoie de analize statistice în detaliu. În acest caz, caracterul deschis al răspunsurilor oferă o contribuție de valoare din partea fiecărei persoane intervievate.

3) Studiile preliminare sau antrenamentul pentru cercetare. Adesea, când se face o cercetare detaliată, este nevoie de studii anterioare pentru a putea stabili parametri sondajului care urmează să fie făcut: structura și atitudinea publicului, subiecte taboo etc. Întrebările deschise pot scoate la lumină o varietate de opinii și comportamente la care poate că cercetătorul nici măcar nu s-a gandit. 

4) Zona de răspuns liber. Când se efectuează un studiu, indifferent de amploarea acestuia, este întotdeauna o idee bună ca la final să existe un spațiu pentru comentarii. Acest lucru este extrem de important în studiile care adună informații legate de atitudini, opinii și evaluări. Când un sondaj are foarte multe întrebări de tip închis, este posibil ca respondenții să simtă nevoia să adauge informații adiționale în legătură cu impresiile, punctele de vedere și criticile care nu sunt ușor de exprimat prin întrebările de tip închis.

Întrebările de tip deschis au câteva dezavantaje peste care deseori se trece cu vederea. Volumul extensiv de informații colectate prin întrebări de tip deschis pot fi avantajoase din punct de vedere al calității, însă în sondajele la scră largă, volumul de informații poate fi copleșitor. Procesarea unor cantități imense de informații poate fi de nesuportat.

Așadar, semnificația statistică a informațiilor adunate nu permite exprimarea răspunsurilor de amploare, caracteristice întrebărilor de tip închis. Fiecare răspuns trebuie văzut ca o părere unică.

Întrebări închiseÎntrebări deschise
Te înțelegi bine cu șeful tău?Care este relația cu șeful tău?
Vei participa la vot?Ce părere ai despre candidații alegerilor viitoare?
Ce culoare au pantalonii tăi?Spune-mi mai multe despre combinațiile de culori pe care le-ai ales astăzi pentru ținuta ta.

În cele din urmă, mai putem adăuga următoarele diferențe:

Întrebările de tip închis duc la niveluri mai ridicate de răspuns. Acest lucru se datorează într-o oarecare măsură faptului că sunt mai ușor de completat, ceea ce oferă posibilitatea respondenților de a răspunde mai repede și, deseori, în mod spontan. Pe de altă parte, întrebările de tip deschis necesită un efort și un timp mai ridicat. În același timp, întrebărilor de tip deschis tind să le lipsească uneori răspunsurile. Mai mult, când acestea sunt folosite pot apărea chiar și răspunsuri inadecvate.

Sfaturi despre cum să concepi întrebări pentru un sondaj de opinie

Imediat ce ai stabilit scopul cercetării tale, informațiile de care vei avea nevoie și metoda de analiză a datelor colectate, este timpul să te gândești la formularea întrebărilor. Noi îți oferim 10 sfaturi despre cum să construiești întrebări pentru un sondaj de opinie.

  1. Nu pune întrebări cu răspuns evident. De exemplu: „Cum va afecta inflația prețurile din magazinul X?”
  2. Încearcă să eviți jargoanele și abrevierile. Dacă trebuie să folosești un argou sau un acronim, include o explicație clară a fiecăruia dintre acestea.
  3. Nu pune mai multe întrebări într-o singură propoziție. Gândește-te la cum să formulezi întrebările în așa fel încât să obții informațiile de care ai nevoie. Dacă acest lucru nu este posibil, creează separat câteva întrebări mai simple.
  4. Întrebările trebuie să fie clare și concise. Nu trebuie sub nicio formă să fie ambigue. Asigură-te că respondenții tăi vor înțelege fiecare întrebare.
  5. Ia în considerare dacă respondenții vor avea resursele și cunoștințele necesare pentru a răspunde la întrebările sondajului. Dacă trebuie să citească și să se pregătească înainte să răspundă la întrebări, atunci există șansa ca aceștia să treacă peste anumite întrebări sau chiar să renunțe la întreg sondajul.
  6. Evită întrebările derutante. Asigură-te că întrebările sunt la obiect și că nu emit nici sentimente pozitive, nici negative.
  7. Ia în considerare dacă respondenții se vor simți în largul lor să răspundă la întrebările tale. Cu cât informațiile pe care vrei să le aduni sunt mai personale, cu atât șansele ca aceștia să refuze să răspundă sunt mai ridicate. De exemplu: dacă vrei să obții informații în legătură cu starea lor de sănătate, atunci asigură-te că precizezi clar care este politica de confidențialitate a sondajului tău.
  8. Atunci când folosești întrebări închise cu răspunsuri multiple, asigură-te că toate opțiunile sunt listate. Uneori, o întrebare simplă la care se va răspunde cu „da” sau „nu” necesită și o a treia opțiune: „Nu sunt sigur/ă” sau „Nu știu”.  
  9. Începe-ți sondajul cu întrebări care le vor da respondenților senzația de siguranță, confort și entuziasm de a răspunde. Întrebările care necesită informații personale, cu caracter demografic sau financiar trebuie întotdeauna să fie prezente la sfârșitul sondajului de opinie. Astfel, respondenții vor fi predispuși să răspundă la majoritatea întrebărilor din sondaj. Dacă plasezi o întrebare legată de demografie la începutul chiestionarului, este foarte probabil ca respondenții să refuze să participe deoarece aceste întrebări sunt considerate personale.
  10. Nu amesteca întrebările care cer o opinie personală cu cele referitoare la fapte/lucruri reale. Grupează-le separat.

Logica de ramificare a sondajului – cum să pui întrebările corecte persoanelor potrivite într-un mod flexibil și precis

Când se fac cercetări de piață în legătură cu tendințele de modă contemporană, cercetătorii se confruntă cu următoarea problemă: în general, bărbații nu poartă fuste și rochii, iar femeile nu poartă cravate sau papioane. În acest caz, este necesar ca toată lumea care participă la sondaj să răspundă la întrebări care nu sunt de interes pentru ei?

Nu. Cu atât mai mult în cazul în care sondajul este creat prin tehnologii moderne. Logica de ramificare sondajelor de opinie online permite crearea de chestionare flexibile. Mulțumită acestui lucru, se pot implementa anumite demersuri în cadrul sondajului care să permită modificarea întrebărilor în funcție de răspunsul oferit de participanții la un sondaj anterior. Grupuri întregi de întrebări pot fi vizibile doar pentru respondenții care au ceva de spus în legătură cu subiectul acestora. 

În general, „logica sondajelor” este caracterizată de structura „dacă…atunci…”. De exemplu, Când sondajul conține o întrebare legată de sex, iar respondentul afirmă că este bărbat, atunci acesta va fi redirecționat către un grup de întrebări legate doar de moda pentru bărbați. Dacă respondentul afirmă că este femeie, atunci se va afișa un grup de întrebări diferit, și anume legat de moda pentru femei.

Funcționalitatea „logicii” într-un sondaj de opinie garantează cercetătorului că respondenții își vor spune părerea doar la întrebările care îi privește în mod direct. Chestionarul este astfel „personalizat” simultan, în funcție de fiecare răspuns în parte. Întrebările care nu sunt relevante unei anumite persoane, nu vor fi afișate. Astfel, se va economisi timp. În plus, se pot adăuga întrebări adiționale pentru cei care se potrivesc unui anumit profil, fapt care ajută la creșterea relevanței datelor colectate. În orice caz, rezultatele finale sunt mult mai precise.  

Studiile bazate pe logică sunt, la figurat vorbind, „personalizate” pentru fiecare grup de respondenți în parte.

Un studiu bazat pe logica de ramificare:

• se potrivește profilului fiecărui respondent în parte
• îl/o scutește să răspundă la întrebări irelevante
• îl/o direcționează către întrebări adiționale corespunzătoare
• poate investiga în detaliu anumite subiecte

De exemplu, într-un studiu de piață legat de imobiliare, se pot alcătui două grupuri de întrebări: unul pentru persoanele care sunt proprietari de locuințe și unul pentru cei care închiriază. Astfel, sondajul ar trebui să înceapă cu întrebări legate de acest aspect, adică dacă respondentul locuiește în propria casă sau nu. Dacă răspunsul este „da”, atunci logica sondajului va redirecționa respondentul în cauză către grupul de întrebări pentru proprietari. Dacă răspunsul este „nu”, atunci persoana va fi redirecționată către întrebările legate de cei care închiriază.

Tipuri de logică

Logica condiționată a unui sondaj de opinie poate fi împărțită în trei tipuri:

Logica omiterii – dacă respondentul a oferit un răspuns anume, atunci unua sau mai multe întrebări vor fi ascunse. De exemplu, dacă într-un sondaj legat de sarcini un respondent atrage atenția asupra faptului că este bărbat, atunci logica sondajului va ascunde toate întrebările legate de disconfortul din timpul sarcinii.

Logica de afișaj – atunci când un respondent oferă un răspuns anume, i se vor afișa întrebări adiționale (întrebări ramificate). De exemplu, dacă respondentul precizează că el/ea are o diplomă universitară și că este mai înaltă decât un masterat, atunci se va afișa o întrebare adițională legată de pedagogie.

Logica de ramificare – în funcție de răspunsul respondentului, acesta va fi redirecționat către unul dintre seturile de întrebări relevante. De exemplu, dacă un sondaj de opinie este realizat la nivelul angajaților unei companii, iar un respondent menționează că are funcția de manager, atunci el/ea va fi redirecționat/ă către un chestionar conceput special pentru persoanele cu funcții administrative, în timp ce angajații cu funcții executive for fi redirecționați către un alt grup de întrebări. Dacă revenim la exemplul studiului de piață la imobiliare, se pot realiza și aici două grupuri de întrebări – una pentru proprietari și alta pentru chiriași.

Aplicații

Logica sondajelor de opinie poate fi folosită în multe scopuri diferite. Unele dintre cele mai frecvente aplicații includ:

Paginile care necesită acordul: unele studii încep cu o întrebare care cere respondenților să își dea acordul cu privire la ceva anume. De exemplu, acestea pot dori ca participanții să confirme că el/ea are o anumită vârstă, sau că acceptă să ofere date personale și să împărtășească detalii delicate în legătură cu propriile preferințe, etc. Dacă răspunsul lor este negativ, atunci logica sondajului va omite întreg chestionarul și va redirecționa respondentul către pagina finală de „Mulțumesc!”.

Descalificări: unii respondenți pot fi descalificați în baza răspnsurilor oferite la o anumită întrebare. De exemplu, într-un studiu legat de salarizarea specialiștilor în inginerie, dacă cineva spune că el/ea este un istoric sau un filolog, atunci aceștia vor fi eliminați din cadrul studiului.

Feedback-ul 360 de grade: în momentul în care se realizează un studiu cu „feedback 360 de grade” printre colegii din cadrul unei companii, fiecarui respondent i se poate oferi un meniu vertical din care să aleagă un coleg anume pe care să îl evalueze. În funcție de persoana pe care a ales-o, se va afișa pe ecran un grup de întrebări relevante. (Află mai multe despre sondajele cu feedback 360 de grade aici).

Studii multilingve: într-un studiu în care două grupuri de respondenți vorbesc două limbi diferite de exemplu, atunci participanților li se poate oferi opțiunea de a alege limba în care doresc să citească întrebările. Acest lucru este foarte folositor în special pentru diminuarea paginilor și a textului inutil. În schimb, pe prima pagină a sondajului se va prezenta opțiunea de a alege limba preferată a sondajului. În funcție de alegerea lor, respondenților li se va oferi chestionarul în engleză sau germană, de exemplu.

Când ar trebui aplicată logica?

Este cel mai bine ca logica sondajului să fie aplicată în cadrul întrebărilor de tip închis. Acestea pot avea unul sau mai multe răspunsuri posibile. Astfel, cercetătorii pot decide care întrebări vor fi afișate după un anumit răspuns. Există anumite ocazii rare când logica sondajului poate fi aplicată și întrebărilor de tip deschis. În general, în acest caz, lucrul care determină cum vor fi afișate anumite întrebări este răspunsul la o anumită întrebare sau omiterea acesteia.

Arhitectura logicii  

Folosirea logicii în cadrul unui sondaj depinde de existența sau absența unei idei clare din partea cercetătorului despre ceea ce vrea să afle în urma sondajului. Schema următoare poate servi drept exemplu:

Dacă răspunsul este „da”, atunci se afișează Secțiunea A

Dacă răspunsul este „nu”, atunci se afișează Secțiunea B

Se recomandă să se identifice structura logicii unui sondaj în prealabil. 

Este bine de știut că schema logicii se declanșează atunci când un respondent continuă să completeze sondajul prin apăsarea pe butonul care duce la întrebarea următoare („mai târziu”, „întrebarea următoare”, etc). Astfel, este mai bine să existe doar o singură întrebare condiționată pe pagină.

Avantajele logicii de ramificare

Pe scurt, aplicarea logicii în cadrul sondajelor de opinie are următoarele avantaje:

• „Personalizarea” studiului
• Prezentarea întrebărilor care sunt relevante numai pentru un anumit tip de respondenți
• Respondenții rămân concentrați pe parcursul completării sondajului
• Îmbunătățirea ratei de răspuns
• Diminuarea numărului de răspunsuri greșite
• Investigarea ulterioară de către cercetător asupra anumitor întrebări
• Reducerea numărului de întrebări incomplete
• Îmbunătățirea colectării datelor
• Economisirea timpului pentru respondenți

Dacă consideri că această funcționalitate poate fi folosită în cadrul cercetării tale, atunci creează-ți profilul și caută printre posibilitățile nemărginite pe care Survey.ro ți le oferă aici.

Șapte moduri de a folosi sondajele de opinie online drept instrument pentru o campanie de marketing de success

Doar o companie care nu oferă produse sau servicii clienților săi poate să le ignore părerea, mulțumirea sau nemulțumirea, poate să le ignore dorința de a cumpăra din nou un produs/ serviciu, sau în caz contrar, motivul refuzului de a face acest lucru. Tehnologiile online oferă posibilitatea de a investiga rapid și eficient atitudinile și așteptările consumatorilor. Pe de altă parte, cercetarea de piață ajută la crearea de politici și strategii pentru evoluția pieței.

În primul rând, trebuie să clarificăm următorul lucru: marketing-ul nu este sinonim cu „relațiile cu publicul” și nu se limitează doar la reclamele publicitare. Marketingul cuprinde tot ceea ce este legat de evoluția pieței în legătură cu un produs sau serviciu: studiul obiceiurilor și cerințelor consumatorilor, analiza nevoilor acestora, trimiterea de mesaje către potențialii și actualii clienții, impactul prețurilor, dezvoltarea produselor și, potrivit unora, chiar și crearea de nevoi suplimentare pentru consumatori.

Apoi, în ce fel poate cercetarea de piață online să ajute marketingul?

Cunoașterea utilizatorilor (profilul demografic): aproapeorice comerciant este convins că își știe clienții. Este, totuși, adevărat? Dacă producem un șampon anti-mătreață, cum putem fi siguri dacă majoritatea consumatorilor care folosesc produsul sunt bărbați cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, sau pur și simplu eleve de liceu? Cunoașterea răspunsului unei astfel de întrebări are un impact imens în definirea strategiei viitoare de dezvoltare a produsului și de aprovizionare.   

Să îți cunoști utilizatorii înseamnă să ai o mai bună înțelegere a nevoilor acestora. Astfel, creatorul produsului/serviciului poate depista direcții noi de a-și extinde numărul de utilizatori. Sondajele de opinie online pot furniza oricărei companii în mod rapid și simplu informații valoroase în legătură cu atitudinile consumatorilor acestora.

Întradevăr, oricare tip de cercetare poate oferi informații similare oricărei companii (de exemplu: sondaje telefonice, interviuri în magazine etc.), însă sondajele de opinie online sunt diferite deoarece colectarea datelor se face mult mai rapid. În plus, lipsa intermediarilor scutește costurile suplimentare și contactul direct permite aflarea opiniei cuiva direct de la sursă.

O cercetare online elementară poate fi realizată printre utilizatori, cumpărători și fani. Aceasta ar trebuie să colecteze informații legate de vârstă, sex, educație, interese, de felurile în care oamenii folosesc produsele/serviciile și care sunt impresiile acestora.

Percepția produselor (feedback): instrumentele de cercetare pe internet pot pune în lumină care sunt produsele cele mai apreciate și cele mai puțin apreciate și, mai ales, motivul alegerii. Cercetarea online poate să dezvăluie detalii și tendințe importante. De exemplu, dacă șervețelele noastre de lux îi atrag pe potențialii utilizatori, dar totuși aceștia nu sunt dispuși să le cumpere, atunci care ar fi motivul?    

Cercetarea pe internet asigură contactul intact cu sentimentele consumatorilor. Astfel, companiile pot învața care este cel mai adecvat mod de a răspunde solicitărilor și așteptărilor acestora. Atingerea acestui obiectiv aduce satisfacția utilizatorilor, stabiliește bazele loialității și atrage după sine consumatori noi.

Un aspect care face ca sondajele pe internet să fie atât de valoroase este faptul că acestea sunt efectuate online și că feedback-ul este obținut pe loc. Așadar, se pot lua decizii rapid și eficient. De exemplu, dacă utilizatorii sunt nesatisfăcuți cu atitudinea angajaților din departamentul de relații cu clienții, atunci se pot lua măsuri imediate înainte ca numărul de persoane deranjate să crească.

Recunoașterea, imaginea, brand-ul: concentrați pe activitățile lor zilnice, toate nivelurile de management pot să piardă din vedere adevărata poziție a firmei lor pe „harta lumii”. Ce își imaginează oamenii când aud numele companiei lor? Care este primul lucru care le trece prin minte când aud numele unui produs? Marile corporații au departamente întregi dedicate unei singure activități: cu ce asociază consumatorii imaginea logo-ului sau produselor lor? De exemplu, când cineva vede o mulțime de tiruri de Crăciun roșii iluminate, el/ea se va gândi imediat la o sticlă cu formă distinctivă care conține un suc maroniu.

Când vine vorba de imagini și asocieri, una dintre cele mai valoroase funcții ale site-ului Survey.ro este folosirea imaginilor. Software-ul este proiectat în așa fel încât o persoană poate cere respondenților săi să se uite la câteva imagini și să aleagă una dintre ele. De exemplu, dacă vrem să știm dacă utilizatorii asociază ambalarea unor produse cu produsele în sine, putem să le arătăm diferite tipuri de ambalaje și să îi rugăm să o depisteze pe „cea corectă”. 

Studierea competiției: consumatorii, dirijați de dorința înnăscută de a obține cele mai bune produse/servicii, depistează imediat care este cel mai ieftin distribuitor și îl schimbă foarte rapid. Apariția unei noi concurențe poate tulbura piața pentru cîteva zile. În acest timp, se poate ca „cei cu monopolul” nici măcar să suspecteze apariția și succesul competiției. Orice firmă se poate afla într-o situație-surpriză de acest gen și de aceea este important să „iei pulsul” competiției în mod regulat.

În momentul în care studiezi condițiile competitive, un aliat neprețuit poate fi posibilitatea folosirii materialelor grafice: logo-uri, ambalaje, detalii în prim plan ale produsului. Survey.ro oferă oportunitatea de a lucra cu un domeniu întins de grafice, de la estimări și opinii în legătură cu o imagine, la prezentări ale unei imagini în fiecare răspuns posibil.

Concepte de testare: Cu ajutorul sondajelor de opinie efectuate online, se pot încerca idei și concepte noi. În acest fel, departamentul de marketing are posibilitatea să exploreze reacțiile consumatorilor în legătură cu orice produs, brand, viziune sau idee nouă înainte ca acestea să fie introduse pe piață. Acest lucru ar putea să ofere moduri rapide și simple de îmbunătățire a produselor și poate identifica eventuale probleme sau defecte ale acestora.

Experții în marketing pot adăuga o fotografie sau un grafic la o nouă idee de logo și pot examina reacțiile oamenilor la noua înfățișare. De asemenea, aceștia pot include un graphic sau o reclamă pentru a cerceta reacția unei audiențe anume la o campanie. Aceștia pot să ceară impresii despre o anumită imagine, gânduri și sentimente la prima vedere și ce fel de asocieri se formează în mintea consumatorilor.

Prețul: prețul final al unui produs sau serviciu este în mare parte influențat de costul inițial. Pentru administrarea adecvată, piața oferă sisteme comerciale corespunzătoare (de exemplu ERP – planificarea resurselor întreprinderii). Totuși, există anumiți factori de piață pe care fiecare furnizor trebuie să le respecte. Prețurile produselor competitive au scăzut? Se trece printr-o perioadă în care cerere de piață a crescut în timpul vacanței de Crăciun? Întâmpinăm un sezon de scădere economică, iar oamenii au început să își reducă din cheltuieli? Ascultarea „vocii” pieței are un rol esențial în formarea prețurilor produselor.

Promovarea, relațiile media, campaniile: creșterea vânzărilor este o adevărată bucurie pentru oricare producător, însă uneori motivele din spatele succesului sau eșecului nu sunt clare. De exemplu, dacă avem un magazin care înregistrează o creștere neobișnuită în vânzările de televizoare în luna noiembrie, înseamnă că acea creștere se datorează înaintării sezonului sărbătorilor sau a unei campanii de promovare recente?

Sondajele realizate pe internet sunt un mod eficient de a înțelege impactul fiecărei campanii de promovare. Astfel, putem avea o idee clară dacă departamentul de PR si-a facut treaba bine. Chiar și dacă campania este un eșec total, nu-i așa că ar fi bine să știm exact motivul?

Trimiterea invitațiilor de participare la un sondaj de opinie prin email. Ghid.

Trimiterea invitațiilor de participare la un sondaj de opinie prin email către potențialii participanți joacă un rol cheie în a-i convinge să fie mai activi, lucru decisiv pentru rezultatele finale ale studiului. În acest articol, am sintetizat cele mai bune metode de a formula o invitație clară și eficace.

Respondenții trebuie să fie de accord să primească corespondența online

Este indicat să trimiți invitații de participare la un sondaj de opinie persoanelor care deja au acceptat să primească astfel de corespondență. Email-ul trebuie să conțină un scurt memento despre acceptul lor din trecut și motivul pentru care primesc astfel de mesaje. De exemplu, o introducere precum:

„Ca vizitator al standului nostru la expoziția Tehnologii noi în ingineria mecanică, ai fost ales/aleasă să participi la sondajul privind satisfacția vizitatorilor.”
sau
„Întrucât îi apreciem pe membrii echipei noastre, te invităm să participi la sondajul nostru de opinie în legătură cu satisfacția angajaților.”

Nu este recomandat să trimiți invitații celor care nu și-au dat acceptul să le primească sau să participe în astfel de comunicații. Cumpărarea și folosirea listelor de pe internet se poate dovedi riscantă deoarece există o mare șansă ca aceste mesaje să fie înregistrate drept spam. Acest lucru îți poate afecta imaginea companiei în mod negative.

Numele companiei trebuie să apară în subiectul email-ului

Destinatarii email-urilor vor fi mult mai liniștiți dacă știu exact de la cine au primit invitația înainte să o deschidă. Din acest motiv, este recomandat ca numele companiei să fie clar menționat în subiectul email-ului. „Flori violete” îți cere părerea sau „Ceasuri Bokov” este interesat de opinia ta. Este cu siguranță o idee mai puțin bună să folosești informații care prind la public, dar care induc în eroare. Este posibil ca acest lucru să dăuneze imaginii companiei tale și cu siguranță îi va opri pe mulți să îți completeze chestionarul.  

Chiar și atunci când o companie de publicitate efectuează un studiu în numele unui client, este important ca acest lucru să fie precizat în mod clar și concis în invitație.

Acordă atenție filtrelor spam

În momentul când formulezi subiectul este important să eviți să folosești cuvinte sau caractere care pot fi băgate la categoria spam.

Unul dintre exemplele care activează filtrele spam este folosirea majusculelor. Chiar dacă acest lucru nu se întâmplă mereu, scrierea cu majuscule este percepută drept „țipat” sau „urlat” printre utilizatorii de internet. Prin urmare, nu este o idee bună să folosești majuscule în subiect.

Semnele de exclamare, simbolul dolarului și cuvintele care atrag atenția filtrelor pentru spam precum „un mesaj important”, „gratuit”, „câștigă”, „bani” etc, ar trebui, de asemenea, evitate.

Personalizarea este aliatul tău de valoare

Este întotdeauna o idee bună să le spui destinatarilor tăi pe nume. În general, sondajele efectuate prin email nu sunt considerate a fi anonime. Astfel, companiile pot beneficia de acest lucru și îi pot face pe respondenți să se simtă speciali și flatați.

Confidențialitatea informației

În momentul când participă la un sondaj de opinie, este important ca respondenții să știe că opinia lor este anonimă și că informațiile oferite rămân private. Cu toate acestea, când se folosește email-ul drept mod de cercetare, anonimitatea nu poate fi garantată în totalitate. Astfel, respondenții trebuie să fie asigurați că informațiile oferite vor fi folosite doar în scopul studiului și că nu vor fi abuzate în niciun fel.

Deși anonimitatea nu este un lucru care poate fi garantat de către creatorul sondajului, el/ea trebuie să evidențieze că discreția totală va fi asigurată. Includerea unei propoziții legate de acest subiect în introducerea sondajului de opinie este suficientă.

Mesaj de mulțumire

Este posibil să nu fie neapărată nevoie de un mesaj de mulțumire, dar niciodată nu strică să le mulțumești respondenților deoarece și-au dedicat din timpul lor, fie personal sau profesional, să îți facă o favoare. De aceea, aceștia merită apreciați!

Precizează clar scopul studiului

Este esențial să precizezi scopul sondajului de opinie și să îi asiguri pe respondenți că participarea lor va avea un impact pozitiv. Explică-le, de asemenea, și cum vor fi folosite rezultatele. De exemplu, „Răspunsurile tale ne vor ajuta să îmbunătățim serviciile educaționale pe care le oferim” sau „Informațiile colectate vor fi folosite la îmbunătățirea conținutului website-ului nostru”.  

Pe de altă parte, nu intra prea mult în detalii. Cu cât descrierea este mai generală, cu atât respondenții se vor simți mai implicați.

Durata – specific-o în mod clar

Este bine să menționezi cât timp durează să completezi sondajul. În mod normal, o persoană răspunde la 5 întrebări de tip închis sau 2 de tip deschis pe minut.

Nu este îndeajuns să spui că studiul va fi „scurt” sau „simplu”. Aceste concepte sunt relative. Este de preferat să se menționeze un interval de timp concret, de exemplu „Va dura 5 minute să completezi chestionarul”.

Specifică clar un termen limită

Participanții ar trebui să fie informați cu privire la perioada de timp pe care o au la dispoziție pentru a se implica în sondaj. Unii dintre ei vor prefera să completeze chestionarul imediat. Alții nu o vor putea face pe loc și este posibil să vrea să amâne participarea. Astfel, este important să li se ofere posibilitatea să facă acest lucru și data finală când sondajul poate fi completat menționată.

Specifică clar recompensa

Unii administratori de sondaje de opinie preferă să ofere premii unora dintre respondenți imediat ce au completat sondajul. Acest lucru este un stimul pentru cote de răspuns mai ridicate. Dacă este cazul, recompensele trebuie menționate și în email-ul cu invitația. De asemenea, ar trebui inclusă și o scurtă descriere în legătură cu cine, când și cum poate câștiga premiul. Se recomandă ca regulile să fie descrise pe o pagină separată și să se ofere un link în email-ul inițial.

O șansă la dezabonare

Sună destul de neplăcut pentru cei care efectuează un studiu, dar adevărul este că există respondenți care nu vor dori să participe sau să mai primească invitații și la alte sondaje. Acestora le trebuie oferită posibilitatea să se dezaboneze, deci e bine ca acest lucru să fie și el inclus în email.

Contactează evaluatorul

Ar trebui ca respondenții să poată să îi contacteze pe administratorii sondajului de opinie. Aceștia pot avea întrebări suplimentare în legătură cu completarea chestionarului, pot avea dubii în legătură cu importanța anumitelor afirmații din cadrul chestionarului etc. Astfel, recenziile ar trebui să fie încurajate.

Nu te lungi

La finalul acestei lungi liste de sfaturi, este greu să vorbim despre concizie. Cu toate acestea, este foarte important ca mesajul din email să fie scurt și concis. Este normal pentru cercetător să încerce să explice totul în legătură cu studiul făcut, însă cei din fața ecranului vor decide în doar câteva secunde dacă să participe sau nu. Își vor da seama imediat de ce, pentru cine, cât durează și ce decizie vor lua în legătură cu sondajul. Deci, nu uita că și acest lucru este important!

Nouă sfaturi pentru a-ți crește numărul de respondenți

În general, nu toți respondenții aleg să participe într-un studiu. Motivele din spatele acestui lucru pot fi personale sau pur și simplu datorită unui design inadecvat al sondajului. Îți oferim mai jos nouă sfaturi care pot reduce numărul de respondenți care nu sunt dispuși să participe la studiu.

1. Construiește un sondaj cât mai scurt posibil. În momentul în care un sondaj este inutil de lung și necesită mult timp, de cele mai multe ori respondenții renunță când sunt deja la jumate sau pur și simplu aleg să nu participe.

2. Sondajul trebuie creat în mod profesional. Încearcă să alegi o secvență naturală de diferite grupuri de înrebări. Împarte întrebările după tematică. Dacă grupurile sunt foarte diferite unul de altul, înearcă să le prezinți pe fiecare printr-o propoziție introductivă. De exemplu: „Următoarele întrebări au fost create pentru a vă cere opinia în legătură cu felurile de mâncare alese”.

3. Oferă recompense respondenților. De exemplu, dacă desfășori o cercetare în legătură cu gradul de satisfacție al clienților unui restaurant, cel mai potrivit premiu ar fi unul legat într-un fel sau altul de restaurant, cum ar fi un cupon de reducere sau un prânz gratuit.

4. Asigură-te că ai identificat corect respondenții ideali. Nu ar avea sens să trimiți un sondaj de opinie legat de satisfacția clienților website-ului tău care nu sunt înregistrați și care nu îl folosesc deloc. Acest lucru poate duce la lipsa de validitate și la calitatea îndoilenică a rezultatelor cercetării.

5. Garantează-le respondenților anonimatul când participă la un sondaj. Acest lucru este extrem de important în special când chestionarul conține întrebări de natură personală cum ar fi cele legate de demografie. Lipsa unei astfel de garanții poate duce la refuzul respondenților de a participa la sondajul tău.

6. Descrie modul în care repondenții vor fi afectați în mod direct de studiu. De exemplu: „Aceste informații ne vor ajuta să îmbunătățim calitatea serviciilor noastre și să vă facem vizita la restaurant și mai plăcută”.

7. Nu exagera cu privire la relevanța și scopul studiului. Cu cât este mai real, cu atât mai mare posibilitatea să îi motivezi pe respondenți să participe.

8. Oferă respondenților instrucțiuni clare cu privire la modul de completare al unui chestionar și a informațiilor de contact pentru sugestii și întrebări ulterioare. Acest lucru va face sondajul și mai clar pentru respondenți și va reduce rata refuzului de a participa la sondaj din cauza ambiguității acestuia.

9. Supraveghează raportul dintre respondenții dornici și cei care refuză să participe la studiu. Se recomandă retrimiterea chestionarului după ceva timp. Este posibil ca unii dintre respondenți să nu îl fi primit, să nu îl fi văzut sau să fi uitat să îl completeze.

Greșelile cele mai frecvente: întrebările duble

În momentul compunerii unui chestionar, fie el online sau offline (pe hârtie, la telefon etc.), există șanse ca un cercetător fără experiență să discrediteze întregul sondaj prin folosirea întrebărilor duble. Sondajele efectuate pe internet sunt în mod special predispuse la această greșeală. De ce? După cum am menționat de multe ori, timpul respondentului este crucial când vine vorba de sondajele pe internet. Însăși tehnologia ne îndeamnă să construim întrebări care sunt ușor de completat. Din efortul de a economisi timp, se nasc întrebări de genul:

Crezi că piața este suficient de mare pentru acest produs și că acesta se va vinde?
Da
Nu
Nu știu

E posibil ca piața să fie îndeajuns de mare pentru toate produsele, dar asta nu înseamnă că acestea se vor și vinde bine, indiferent că motivul este prețul ridicat, reputația proastă a producătorului, sau oricare alt motiv. 

Făcând un rezumat, întrebarea dublă privește două subiecte, dar permite doar un singur răspuns. 

Întrebarea dublă este una dintre cele mai întâlnite greșeli în procesul creării unui chestionar.

Efectul lor în cadrul sondajelor de opinie

Astfel, de ce întrebările duble reprezintă o problemă pentru sondajele de opinie? Deoarece acestea produc rezultate incerte. Un sondaj cu o întrebare de acest gen oferă o bază de date care nu se poate baza pe concluzii corecte. Defapt, propoziția întrebării este alcătuită din două întrebări și nu putem ști sigur pentru care dintre cele două s-a oferit răspunsul. De exemplu, dacă suntem întrebați: „Ești mulțumit/ă de prețurile serviciilor noastre de telefonie mobilă și de serviciul clienți?”, iar noi oferim 5 puncte pe scala de rating (foarte mulțumit/ă – mulțumit/ă – nici mulțumit/ă, nici nemulțumit/ă – nemulțumit/ă – foarte nemulțumit/ă), atunci la care întrebare din cele două putem încadra răspunsul „foarte mulțumit/ă”? Respondentul poate fi nemulțumit în ceea ce privește prețurile, dar mulțumit de atitudinea serviciului clienți. Sau poate fi exact invers – nemulțumit cu tratamentul celor de la servicii clienți și mulțumit cu prețurile oferite.

Cum să recunoaștem întrebările duble

Multe dintre întrebările double pot fi recunoascute cu ușurință datorită prezenței cuvântului „și”. Totuși, prezența acestuia nu este o garanție. Conjuncția „și” poate fi folosită și în întrebările bine definite.

În general, o întrebare dublă poate fi împărțită cu ușurință în două întrebări separate.

Un exemplu de întrebare dublă divizată ar fi următorul: „Crezi că studenții ar trebui să facă mai multe ore de istorie și geografie?”. Această întrebare este formată din două întrebări separate:

Prima: „ Crezi că studenții ar trebui să facă mai multe ore de istorie?”

și

A doua: „ Crezi că studenții ar trebui să facă mai multe ore de geografie?”

Avem următoarele exemple:

Crezi că mașinile ar trebui să fie mai rapide și mai sigure?

Ești mulțumit/ă cu locul tău de muncă și cu salariul?

Departamentul de resurse umane are politici diferite de a atrage bărbații și femeile?

Crezi că această carte este interesantă și folositoare?

Variații

Întrebările duble sunt, de asemenea, cele în care răspunsurile predefinite sunt alcătuite din două afirmații deodată. De exemplu, întrebarea „Ce te motivează să lucrezi?” are un răspuns cu mai multe variante dintre care unul este „Munca în sine și colegii”. Care ar trebui să fie răspunsul unei persoane care consideră munca în sine a fi plictisitoare, dar care nu vrea să plece din cauza relației cu colegii? Aceste „răspunsuri duble” ar trebui să fie tratate la fel ca întrebările duble și ar trebui să fie evitate.

După cum am menționat deja, întrebările duble conțin deseori conjuncția „și”, însă acest lucru nu trebuie considerat neapărat drept semn distinctiv. Avem un exemplu de întrebare dublă care, la prima vedere, nu pare a fi dublă: „Este nevoie ca organizațiile guvernamentale să reducă birocrația pentru personal prin angajarea mai multor administratori?”. Această întrebare poate fi divizată în două întrebări separate:

„Este nevoie ca organizațiile guvernamentale să reducă birocrația pentru personal?”

și

„Este nevoie ca organizațiile guvernamentale să angajeze mai mulți administratori?”

Este clar de observant prin exemplul de mai sus cum întrebările duble sunt, uneori, „invizibile!. 

Excepții – în politică

Este bine de reținut că unele organizații de cercetare folosesc întrebările duble în mod intenționat. Acest lucru are loc când o persoană profesionistă în sondaje de opinie folosește intenționat acest truc ca să obțină rezultate incorecte care să inducă în eroare și/sau să creeze anumite atitudini pentru publicul larg. Situațiile de genul acesta sunt de obicei asociate cu dezvăluirea rapoartelor de media în legătură cu evenimente, partide și personalități politice, precum și factori din viața politică, manipulate discret de părțile interesate relevante.  

Flexibilitatea instrumentelor de pe internet

Sondajele de opinie realizate pe internet îl predispun pe cercetător la greșeli prin folosirea întrebărilor duble, dar totodată permit și o evitare elegantă a acestei probleme.

Ca regulă generală, soluția problemei este foarte simplă: întrebările duble trebuie să fie împărțite în două întrebări separate. De exemplu:

Întrebarea dublă: „Ești de acord că parcarea în centru este o problemă și că municipalitatea trebuie să ia măsuri să o rezolve?”

Întrebarea revizuită: „Ești de acord că parcarea în centrul orașului este o problemă?”

Dacă participantul răspunde cu „da”, atunci se poate pune cea de-a doua întrebare: „Este nevoie ca municipalitatea să ia măsuri pentru a rezolva această problemă?”

Cele mai uzuale tehnologii web permit programarea interfeței sondajului pentru ca un set de întrebări să fie realizat cu o întrebare „de bază” și una adițională, secundară, imediat după cea de bază. În funcție de subiect, cercetătorul poate specifica o condiție/regulă prin care cea de-a doua întrebare să fie afișată drept întrebare complementară.

Pe site-ul Survey.ro acest lucru se poate face prin meniul de setări, unde autorul sondajului va găsi funcția „Logic”.

Există câteva acțiuni posibile pentru un respondent în această situație: el/ea poate primi o a doua întrebare, o redirecționare către un alt website, un chestionar ulterior de completat etc.

Astfel, cercetătorul va reuși să folosească cel mai eficient posibil și timpul și mediul online. Cu oricare alt sondaj tradițional, pe hârtie, aceste funcționalități nu pot exista decât prin prezența unei a treia persoane – un alt intervievator – fapt care transformă sondajul de opinie într-unul mult mai scump și care prezintă riscul de interpretări greșite ale răspunsurilor.

Cercetarea de piață în era digitală

Cercetarea de piață a fost întotdeauna parte integrantă și importantă în lumea afacerilor. De la lansarea unui nou produs, la stabilirea capriciilor fiecărui utilizator în legătură cu comercializarea unui podus, sondajele de opinie sunt „ochii și urechile” fiecărui departament de marketing.

Principala metodă de cercetare de piață este prin comunicarea cu persoanele care cumpără sau care ar cumpăra un produs/serviciu. Acest tip de comunicare are ca obiectiv colectarea de informații în legătură cu preferințele și nevoile potențialilor utilizatori, analizarea și folosirea informațiilor adunate spre beneficiul noului produs.

Succesul produsului (sau serviciului) depinde în mare parte de percepția utilizatorilor/ consumatorilor potențiali actuali. Decizia cuiva de a cumpăra un produs sau un serviciu depinde de mulți factori. Dacă o companie producătoare dorește să aibă succes în vânzări, atunci trebuie să știe care sunt acești factori, în ce fel se schimbă, de ce anume depind și felurile în care consumatorii sunt afectați. În acest caz, cercetarea de piață este inevitabilă. 

Timpul și locul nu mai sunt importanți

Chestionarul sub formă de interviu este metoda tradițională de a colecta informații. Cu ani în urmă, aceste interviuri erau conduse personal, față în față. Chestionarele erau printate pe hârtie în mai multe copii. Intervievatori instruiți întâlneau persoane, le puneau întrebările de pe listă și conștiincios completau spațiile libere cu răspunsurile cerlo intervievați.

În zilele noastre, în „Era digitală”, situația descrisă mai sus are loc cu succes direct prin tehnologii digitale – telefoane mobile, tablete, internet. Prezența fizică a potențialilor clienți într-un loc și la o oră anume nu mai este obligatorie. Sondajele de opinie efectuate online ajung la respondenți într-un timp cât mai oportun pentru ei. Locul nu mai contează nici el. Cu un telefon sau o tabletă în mână, uilizatorul poate completa sondajul în timp ce călătorește cu trenul sau pur și simplu stă la soare pe plajă.  

Interacțiunea față în față nu mai este nici ea necesară. Prezența și participarea intervievatorului în conversație poate duce la devieri sau prejudecăți care, în schimb, pot influența rezultatele cercetării în mod negativ.

Analiza rapidă și exactă

Modul în care informația este colectată nu este singura schimbare sub influența tehnologiei și a erei digitale. Următorul pas necesită analiza informațiilor colectate.

Dacă la un moment dat era necesar ca cercetătorii să numere respondenții care au participat la un studiu, să introducă de mână informațiile colectate într-un calculator și să analizeze rezultatele ore în șir, acum toate aceste procese au loc în mod automat. În momentul în care un respondent la un studiu este în fața unui calculator, face click cu mouse-ul pe ultimul buton și trimite chestionarul, informațiile sale vor fi memorate automat de către sistemul de cercetare. Tot procesul durează doar câteva milisecunde.

Se poate genera o analiză a fișierelor de date acumulate la fel de rapid și simplu. Graficele în formă de „coloane” și „diagramele radiale” sunt afișate instantaneu. Website-urile moderne precum Survey.ro colectează răspunsuri, analizează și prezintă rezultatele finale rapid. Singurul lucru pe care cercetătorul trebuie să îl facă la final este să aibă o idee clară în legătură cu tipul de informație căutată și să găsească o confirmare sau o respingere a propriei ipoteze.

În plus, chestionarele și interviurile computerizate permit transferal automat de date între sisteme de informație diferite (de exemplu: de la un program la altul). Acest lucru este posibil în toate companiile care se respectă datorită prezenței unui format standard. În acest caz, fiecare utilizator poate folosi orice platformă dorită care să fie avantajoasă scopului său.

Precizia

În era digitală, contactul fizic, introducerea și analiza datelor în mod mecanic au dispărut aproape în totalitate. În felul acesta, având în vedere că factorul uman a început să joace un rol cu mult secundar, există șanse mai puține să se comită erori. Informațiile colectate și procesate automat asigură că studiul are un grad mai mare de exactitate și credibilitate. Ne putem baza fără probleme pe concluzii.

O mulțime de canale și feedback primit

Timpul așa-numitelor tehnologii web 2.0 fac posibil ca oricine să poată deveni editor, blogger, autor etc. Oricine își poate exprima opinia și condivide cunoștințele. Internetul a devenit o platformă fără precedent de împărtășire, distribuire, și promovare a informațiilor de tot felul și a părerilor personale. Când la toate cele menționate se adaugă tehnologia mobilă și rețelele sociale, se pare că orice fel de conținut este disponibil oriunde și oricând pentru o varietate largă de utilizatori.

Pentru cercetătorii de piașă, acest lucru înseamnă acces la potențiali consumatori prin o mulțime de canale diferite. Email-ul, website-ul companiei, portalurile web ample, site-uri cu teme specializate pe diferite subiecte, forumurile pentru amatori și profesioniști, rețelele sociale și chiar și sesiunile de conferințe video reprezintă canale prin care departamentele de marketing pot ajunge la respondenții necesari pentru orice studiu anume.    

Desigur că această difersitate este o sabie cu două tăișuri. Pe „verso” se află o mare de informații online care se schimbă în mod dinamic, iar canalele neoficiale de colectare de feedback pot uneori să dezvăluie o imagine destul de diferită față de cea obținută prin canalele oficiale. Astfel, specialiștii în marketing trebuie să fie în mod constant în alertă. Trebuie să aibă ochii deschiși tot timpul și să gândească neconvențional. Când opinia consumatorului este înțeleasă cu adevărat și măsurată prin sondaje de opinie online, dar și prin presa informală, doar atunci specialiștii în marketing pot ține pasul cu ritmul consumatorilor lor.

Vezi cu ochii tăi cât de simplu și rapid este să efectuezi o cercetare de piață cu ajutorul tehnologiilor digitale. Crează-ți propriul sondaj de opinie pe site-ul Survey.ro și analizează informațiile obținute prin funcționalitatea noastră incorporată de raportare.

Prejudecățile intervievatorului și avantajele sondajelor de opinie efctuate online

Sondajele și studiile fac subiectul unei întregi științe al cărui scop este să identifice formula corectă de a colecta informații și rezultate precise fără greșeli și abateri. Și dacă abaterile rezultate din întrebări formulate greșit reprezintă o problemă clară și bine-cunoscută (vezi articolele noastre legate de întrebările complexe, întrebările duble și cele sugestive), atunci prejudecățile intervievatorilor sunt mult mai greu de prezis, anticipat, înțeles și gestionat. Este important să le înțelegem proveniența. Chiar dacă acest lucru va crește doar gradul de atenție în legătură cu cele mai importante avantaje ale sondajelor de opinie online: lipsa intervievatorilor!

Prejudecățile legate de comportamentul unui intervievator sunt în general întâlnite în conversatiile personale. Astăzi, acest lucru este în principal o problemă care apare în cadrul interviurilor de angajare. Există, de asemenea, și studii sociologice și de marketing efectuate cu intervievatori. O altă formă comună de prejudecată a intervievatorului se găsește în presă, unde jurnaliștii pun întrebări lipsite de profesionalism care denaturează răspunsurile pe care le auzim sau citim. 

Situații și motive

Stereotipuri. Uneori, an intervievator poate fi tentat să tragă concluzii și să generalizeze pe baza informațiilor pe care le primește legate de sex, vârstă, religie, rasă. De exemplu, presupunerea că o femeie nu va dori să facă muncă fizică și ar prefera să lucreze la birou în fața unui calculator este o manifestare clară a gândirii stereotipice. Aceasta îl poate face pe intervievator să regândească și să modifice următoarele întrebări. El/ea poate, spre exemplu, să sară intenționat peste anumite întrebări legate de munca fizică. Astfel, în mod neintenționat, intervievatorul denaturează datele sondajului.

Interpretarea subiectivă. În general, când are loc un interviu, intervievatorii au cu ei o listă de întrebări și răspunsuri posibile. Uneori, respondenții răspund chiar înainte de a auzi întrebările. Ce se va întămpla dacă un răspuns diferă de răspunsul pregătit dinainte? Un intervievator greșește atunci când el/ea este tentat să interpreteze răspunsul celui intervievat pentru a-l putea alinia cu cele de pe lista inițială. De exemplu, la întrebarea: „Care este culoarea ta preferată?” (care are următoarele răspunsuri posibile: roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, mov, alb, negru, gri, maro, roz), respondentul răspunde: „magenta”. Atunci, intervievatorul decide că răspunsul este mov. Totuși, anumite persoane consideră culoarea magenta ca fiind un roz închis. Cel mai inteligent lucru pe care un intervievator îl poate face într-o situație de genul acesta este să enumere respondentului toate răspunsurile posibile de pe hârtie.

Întrebări contradictorii. Întrebări diferite puse respondenților diferiți duc la o diversitate a informațiilor. De exemplu: dacă într-un studiu legat de preferințele pasagerilor intervievatorii întreabă un grup de persoane: „Ce fel de documente de călătorie folosiți?” și un alt grup de persoane: „Ce fel de bilet folosiți?”, atunci el/ea îi face în mod involuntar pe respondenți să spună că folosesc bilete. Poate unii oameni ar specifica că folosesc un card de transport, în timp ce alții nu s-ar deranja să adauge acest lucru. Prin urmare, informațiile adunate vor fi diferite și, așadar, incomparabile. O tendință similară de a influența întrebările se întâmplă atunci când un intervievator este distras sau plictisit să pună aceleși întrebări în mod constant.

Impactul primei impresii. Se spune că nu trebuie să judecăm o carte după copertă”. Acest lucru nu este la întâmplare. Uneori, un intervievator poate judeca respondentul după o anumită trăsătură. Astfel, el/ea poate creea pregudecăți în mod involuntar. De exemplu, un detaliu insignifiant precum lipsa unui nasture la sacou îl poate indispune pe intervievator, lucru vizibil în ceea ce-l privește pe respindent.

Efectul „înger și demon”. Uneori, un intervievator poate fi foarte pasionat de un anumit subiect. De exemplu, el/ea se poate aștepta ca toată lumea să fi auzit de diferențele subtile dintre tipurile de lapte praf pentru bebeluși. Când respondenții confirmă așteptările intervievatorului prin răspunsurile lor, atunci el/ea va căpăta o atitudine pozitivă în ceea ce îi privește pe aceștia. Cu alte cuvinte, el/ea creează o aură de îngeraș în jurul acelor persoane. În schimb, dacă aceste așteptări nu sunt îndeplinite, atunci intervievatorii vor căpăta o atitudine negativă în legătură cu acele persoane. Astfel, dintr-o dată, acelor respondenți le vor fi atribuite imaginea de „demon cu coarne”.

Limbajul corporal. Aici, interpretarea este din nou rădăcina prejudecăților intervievatorului. Aceștia tind să interpreteze semnele non-verbale, care par a fi clare și evidente. De exemplu, atunci când sunt întrebați: „Vă place înghețata?”, iar respondenții dau din cap, atunci un intervievator poate interpreta că da, iar altul că nu. Ce va scrie intervievatorul în chestionarul respondentului în acest caz?

Oboseala și repetiția. Poate părea simplu să pui aceeași întrebare încontinuu, dar defapt este destul de dificil pentru o persoană să se poarte în același fel de fiecare dată când începe să vorbească. Fiecare schimbare cât de mică poate face diferența. De exemplu, dacă intervievatorul investighează preferințele culinare ale vizitatorilor unui anumit restaurant, el/ea poate să întrebe: „Care este felul tău de mâncare preferat în acest restaurant?”. Dacă el/ea pune această întrebare de foarte multe ori și, deodată, o scurtează în: „Care este felul tău de mâncare preferat?”, respondentul va oferi un răspuns care nu are nicio legătură cu meniul restaurantului.

Audiența greșită. Uneori, o întrebare poate fi adresată perfect, dar unei audiențe greșite. În cazul restaurantului luat ca exemplu mai sus, grupul sondajului ar trebui să fie compus doar din clienții acelui restaurant. În caz contrar, respondenții nu vor avea experiența necesară să își dea cu părerea despre meniul restaurantului. Astfel, timpul intervievatorului și chestionarul vor fi risipite, iar rezultatele sondajului de opinie vor fi limitate.

Pe scurt, prejudecățile intervievatorului provin din impunerea unei opinii, prejudiciu sau interpretare personală, fapt care la rândul lui afectează rezultatele finale ale studiului. Este foarte important ca intervievatorul să rămână obiectiv pe timpul conversației cu respondenții. El/Ea trebuie să fie disciplinat/ă, trebuie să nu scurteze din definiții sau să interpreteze semne. Pentru acest lucru, intervievatorii trebuie să fie foarte bine pregătiți, instruiți și calificați.

Planificarea precară, cunoștințele insuficiente și lipsa instruirii intervievatorului pot duce la influențarea răspunsurilor. Când acest lucru se întâmplă, validitatea și aplicabilitatea informațiilor colectate devin nefiabile. Rezultatele vor fi eterogene, distorsionate sau pur și simplu nefolositoare. Acestea nu vor duce la decizii adecvate sau la rezolvarea problemelor.

Sondajele de opinie efectuate pe internet și absența unui intervievator

Vestea bună pentru utilizatorii de sondaje online este că, cu ajutorul tehnologiei, pot să evite complet prejudecățile intervievatorilor. Astfel, aceștia pot fi siguri de seriozitatea și obiectivitatea informațiilor colectate. Acest lucru este un avantaj considerabil al cercetării online. Într-un chestionar online nu există posibilitatea ca cineva să răspundă printr-un simplu dat din cap. În același timp, intervievatorul nu va putea interpreta răspunsul unui respondent în legătură cu culoarea preferată și nu îl va putea judeca după un nasture lipsă la sacou.

Dacă vrei să vezi cu ochii tăi, intră pe Survey.ro unde îți poți creea propriul sondaj și poți vedea ce rezultate vei dobândi!