Sfaturi despre cum să concepi întrebări pentru un sondaj de opinie

Imediat ce ai stabilit scopul cercetării tale, informațiile de care vei avea nevoie și metoda de analiză a datelor colectate, este timpul să te gândești la formularea întrebărilor. Noi îți oferim 10 sfaturi despre cum să construiești întrebări pentru un sondaj de opinie.

  1. Nu pune întrebări cu răspuns evident. De exemplu: „Cum va afecta inflația prețurile din magazinul X?”
  2. Încearcă să eviți jargoanele și abrevierile. Dacă trebuie să folosești un argou sau un acronim, include o explicație clară a fiecăruia dintre acestea.
  3. Nu pune mai multe întrebări într-o singură propoziție. Gândește-te la cum să formulezi întrebările în așa fel încât să obții informațiile de care ai nevoie. Dacă acest lucru nu este posibil, creează separat câteva întrebări mai simple.
  4. Întrebările trebuie să fie clare și concise. Nu trebuie sub nicio formă să fie ambigue. Asigură-te că respondenții tăi vor înțelege fiecare întrebare.
  5. Ia în considerare dacă respondenții vor avea resursele și cunoștințele necesare pentru a răspunde la întrebările sondajului. Dacă trebuie să citească și să se pregătească înainte să răspundă la întrebări, atunci există șansa ca aceștia să treacă peste anumite întrebări sau chiar să renunțe la întreg sondajul.
  6. Evită întrebările derutante. Asigură-te că întrebările sunt la obiect și că nu emit nici sentimente pozitive, nici negative.
  7. Ia în considerare dacă respondenții se vor simți în largul lor să răspundă la întrebările tale. Cu cât informațiile pe care vrei să le aduni sunt mai personale, cu atât șansele ca aceștia să refuze să răspundă sunt mai ridicate. De exemplu: dacă vrei să obții informații în legătură cu starea lor de sănătate, atunci asigură-te că precizezi clar care este politica de confidențialitate a sondajului tău.
  8. Atunci când folosești întrebări închise cu răspunsuri multiple, asigură-te că toate opțiunile sunt listate. Uneori, o întrebare simplă la care se va răspunde cu „da” sau „nu” necesită și o a treia opțiune: „Nu sunt sigur/ă” sau „Nu știu”.  
  9. Începe-ți sondajul cu întrebări care le vor da respondenților senzația de siguranță, confort și entuziasm de a răspunde. Întrebările care necesită informații personale, cu caracter demografic sau financiar trebuie întotdeauna să fie prezente la sfârșitul sondajului de opinie. Astfel, respondenții vor fi predispuși să răspundă la majoritatea întrebărilor din sondaj. Dacă plasezi o întrebare legată de demografie la începutul chiestionarului, este foarte probabil ca respondenții să refuze să participe deoarece aceste întrebări sunt considerate personale.
  10. Nu amesteca întrebările care cer o opinie personală cu cele referitoare la fapte/lucruri reale. Grupează-le separat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *